O situație ciudată: cine conduce România?

În ultimii ani, cu sprijinul puternic al Curții Constituționale, Parlamentul a ajuns să conducă România, devenită de facto o republică parlamentară, contrar spiritului constituției de la 1991, care consacrase o republică semi-prezidențială.

E o situație ciudată pentru că Parlamentul a limitat drastic puterile Președintelui ales prin vot direct de milioane de cetățeni, toate aceste acțiuni fiind validate de o Curte Constituțională a României (CCR) total obedientă partidului dominant în Parlament, adică PSD. CCR a adăugat nepermis la constituție, prevalându-se de infailibilitatea deciziilor sale. De altfel, CCR crede că poate decide absolut orice, după voia majorității membrilor ei, țara fiind practic sub o dictatură a CCR! Această situație nefirească trebuie corectată după viitoarele alegeri parlamentare.

Pe de altă parte, Parlamentul face tot ce poate pentru a îngreuna acțiunile Guvernului. Actele normative emise de Guvern sunt ciuntite, astfel încât efectul să fie invers celui dorit, parlamentarii majoritari emit legi populiste, prin care bani din visteria țării sunt risipiți în mod iresponsabil, tocmai pentru a împiedica atingerea obiectivelor pe care Guvernul și le propune. Conform legii, orice propunere de a cheltui bani publici trebuie să arate sursele de finanțare, dar când ai CCR alături, nu mai e nevoie. Mai nou, Paramentul a ajuns să modifice și hotărârile de Guvern, adică mijloacele de lucru normale pentru aplicarea legilor. Totul, cu acordul necondiționat al CCR! În Parlament se votează într-o veselie moțiuni contra miniștrilor, se înființează comisii parlamentare de analiză, adică se face totul pentru a se pune bețe în roate acțiunilor guvernamentale.

Practic, România funcționează ca un automobil în care celui care se află la volan i se dă peste mână, este obligat să meargă pe rute ocolitoare (pentru că ”milițienii” CCR nu pot fi contraziși), este mai mereu forțat să oprească pentru motive inventate, momente în care i se sparg cauciucurile. Nu contează că în acest vehicul suntem îmbarcați cu toții, e important să spunem mereu, peste tot, că șoferul e prost!

Unde anume este acest ”peste tot”? Desigur, în presă! Pe care PSD o controlează, pentru că marii magnați ai presei noastre au avut sau au aproape toți probleme cu Justiția. Iar ”coaliția hoților” i-a apărat și îi va apăra.

Este pur și simplu strigător la cer ca, după ce faci toate cele de mai sus, tu, șef al PSD să declari ”Păi voi, PNL, aveți toată puterea în țara asta!”.

De fapt, PNL, partidul care administrează țara, dar nu o conduce, este într-o situație politică foarte incomodă. Dintr-o parte, este lovit de ”Coaliția hoților” (PSD+ALDE+Pro România+UDMR) și din cealaltă de USR (care are impresia că dacă lovește în PNL va reuși să rupă ceva din electoratul acestui partid; să nu cumva să se înșele și să-l piardă și pe cel propriu!). Relativ corect se poartă doar PMP, deși președintele lui de onoare (deh, fost președinte al țării!) mai are ieșiri în decor…

În plus, ”Coaliția hoților” controlează, pe lângă CCR, și alte instituții importante ale statului. Câteva exemple: Avocatul Poporului (trezit la viață de Renate Weber, fostă ALDE, în sensul dorit de PSD, evident), Consiliul Suprem al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Televiziunea Română (unde Doina Gradea, om de nădejde al PSD, îl ține pe post, în ciuda audiențelor slabe, la ore de maximă audiență, pe un fost slujbaș de la A3, în ciuda audiențelor slabe). Mai nou a apărut și un Consiliu al Elevilor (inexistent pe vremea lui Dragnea!), care e foarte activ, împins clar de la spate de PSD.

O astfel de ”Armada” pare invincibilă. Dar, atenție, a mai fost una care se declara invincibilă, ca să fie apoi scufundată la coastele Angliei! Sper ca votul de la parlamentare să facă dreptate!

Un răspuns to “O situație ciudată: cine conduce România?”

  1. consuela Says:

    „România funcționează ca un automobil în care celui care se află la volan i se dă peste mână,” foarte adevarat si vizibil cu ochiul liber.

Lasă un comentariu